FőoldalRólunkFacebookInstagram
EquestrianBlog
Előkészületek
2020. 06. 07. • Remény
Olvasási idő: 3 perc

Annak ellenére, hogy sokan kérdezték tőlünk, hogy tervezünk-e csikót, és tavaly direkt megegyeztünk családilag, hogy idén fedeztetünk, ebben az évben is viszonylag későn, májusban „ébredtünk” fel a témát illetően.

Mindenek előtt, mielőtt nekiállnánk Reményt „zaklatni” a témával kapcsolatban, meg akartuk nézni, hogy milyen lehetőségeink vannak fedezőmének terén és ha lehet akkor beszélni a ménekhez tartozó tulajjal / állatorvossal / akárkivel, hogy nincs akadálya annak, hogy spermát adjon a ló vagy hogy fedeztetésre fogadja Reményt.

Sajnos a tavalyi lehetőség, El Corlensky idén már nem fedez, így másik fedezőmént voltunk kénytelenek keresni.

Elsősorban kisbérit szerettem volna apának, találtam is egyet a „közelben”, ő Széplak Vezér, akit Bugacon állítottak fel. Miután beszéltem az ottani illetékessel, június első szerdáján el is mentünk megnézni Vezért. Ahogy a fajta honlapján is írták, ő egy rámás, magas (nekem túl magas) sárga mén. A gond ott kezdődött, hogy át kéne vinni a Reményt a ménhez, ugyanis kizárólag természetes úton fedez, vagyis nem ad spermát. Nyilván kicsit túlreagálom, de a futóval kapcsolatos probléma még mindig fennáll és nem éppen fedeztetés előtt akarom ezt megoldani. Végül abban maradtunk, hogy felhívjuk, ha döntésre jutunk.

A másik lehetőség a Mezőhegyesi Ménesbirtokon felállított lovak közül került elő, mégpedig a 2017-es születésű, szürke magyar sportló Nestor-M, aki az idei ménvizsga győztese volt. Viszont ismerősünk, A. ott fedeztette a kancáit és sajnos neki nem volt pozitív tapasztalata a lóval fedeztetési szempontból.

Ám amikor A. nálunk volt, súgott újabb két lovat. Egyik közülük Zordon, a másik pedig Príma.

Zordon 2003-ban született sárga magyar sportló.

„Zordon jelenleg a legeredményesebb magyar sportló fajtájú fedezőmén. A wiener neusadti, ebreichsdorfi, budapesti és grazi Nagydíjak helyezettje, a 2016-os aacheni díjugrató Európa Bajokság résztvevője. Két éve az egyik legstabilabb tagja a magyar válogatottnak Horváth Balázzsal. Tavaly a budapesti CSIO*** Nemzetek Díja győztes magyar csapat tagja dupla hibátlannal, ugyanitt a Nagydíj helyezettje. Az MSLT 2016-os csikóchampionátusán bronzérmet szerzett.”

(forrás: fedezomenek.hu/Zordon)

Ő Kecskeméten van felállítva, viszont abból a szempontból „problémás”, hogy nem mindig elérhető a versenyzés újranyitása miatt.

Príma 1997-es születésű pej magyar sportló.

„Príma versenykarrierjét kiképzőjével, Stróbl Dorottyával kezdte meg. A tattersalli Fedezőmének Versenyét és a mezőhegyesi Díjugrató Tenyészverseny 6 éves kategóriáját megnyerte. 2004: Fedezőmének versenye, Budapest: 1. hely;, Mén- és Kanca verseny, Mezőhegyes, Mén I döntő: 2. hely; Díjugrató Tenyészverseny 2004, 7 éves döntő: 2. hely. Ifjúsági magyar bajnok lett Burucs Barnával (2012) és Jármy Vincével (2015). Utóbbi lovasával 2014-ben a budapesti korosztályos CSIO gyermek kategóriájában a Nagydíj győztese. 2015-ben az ifjúsági EB 5. helyezett magyar csapat tagja. 2016-ban ifjúsági EB egyéni 4. helyezettje.

Az eredmények mellett kristálytiszta ugróstílusa és dinamizmusa is figyelemre méltó. Nem beszélve szervezeti szilárdságáról, melyet 23 éves korában mutatott atletikussága bizonyít legjobban. Csikói alkatukban formázzák apjukat, de Príma viszonylag kis méretét úgy tűnik nem öröklik a nagyobb kancáknál.”

(forrás: fedezomenek.hu/Príma)

Príma kicsit távolabb, Tabajdon ad spermát és mivel ő nyugdíjas lóként teljes körű fedezőmén, így ő bármikor elérhető.

Viszont A. ajánlott nekünk egy frissen diplomázott, lovakra szakosodott dokit is, M.-t, akivel mint utóbb kiderült, együtt játszottam oviban.

Mindez csütörtökön le is játszódott. Még délután felhívtam M.-t, ő másnap, pénteken este el is jött, hogy megbeszéljük a lehetőségeket (A.-val ellentétben nem ajánlotta Zordont a vérmérséklete miatt) és az inszeminálással kapcsolatos árakat és opcióit (nálam lesz a ló, vagy átlovagolok hozzá a közel lévő faluba és a termékenyítés során nála marad). Abban maradtunk, hogy megpróbálja szombaton elérni Zordon állatorvosát és hogy hétfőn (holnap) jön hozzánk megultrahangozni Remit, hogy lássuk, hogyan is áll a ciklusa.