FőoldalRólunkFacebookInstagram
EquestrianBlog
I. félév – első konzultáció
2021. 10. 10. • Egyetem
Olvasási idő: 6 perc

Múlt héten kaptuk meg a beosztást, ami kicsit szerencsétlenre sikerült olyan szempontból, hogy azoknak, akik kint aludtak Simonpusztán a négy napból kétszer is ingázniuk kellett Budapest és a szálláshely között. Egyébként egy baromi izgalmas négy napos konzultáció volt, nagyszerű oktatókkal és számomra megint hatalmas élmény volt.

Mivel a szombat kivételével minden nap Pesten fejeztük be a napot, ezért úgy döntöttem, hogy nem foglalok szállást a hotelbe, ezért előzőleg megbeszéltem Lillával, hogy csütörtök reggel kivételével minden reggel együtt megyünk ki a lovardába és vissza is hoz, így már csak keresnem kellett valakit, akivel csütörtök reggel is ki tudok menni, így körbetelefonáltam a csapatot. Végül Lucával egyeztem meg, hogy ki tud vinni csütörtök reggel.

10. 07. – Csütörtök

Előző nap megbeszéltek szerint háromnegyed 7 után vártam Lucát az Alleehoz közel teljes felszereltséggel, hogy felvegyen és együtt kimenjünk a lovardába.

Órarend szerint fél nyolctól volt lóosztás a Lovaglás gyakorlati alapjai órához és nagyjából a szerint kaptuk a lovakat, ahogy szeptemberben ültünk rajtuk (ezúttal 6-ot), úgyhogy én és Kati indultunk is felnyergelni Betyárt, aki érkezésünkkor a bokszában feküdt. Mondhatni rutinosan felnyergeltük a „póninkat” és miután a többiek is végeztek, kimentünk a nagyobbik fedelesbe 7 lóval (Cinti saját lovat hozott), felült az első csapat. Bemelegítették a lovakat, majd ügetés és cavaletti, először teljes lovardában, majd két kis csapatot alkotva (4+3 páros) nagykörön, íven is cavalettiztek, végül ügetésből állj gyakorlás. Közben két-hárman bementek felnyergelni egy hetedik lovat is, így mire a második csapat került sorra, addigra a hozott ló helyett meglett a hetedik is.

Másodjára kerültem sorra, ezúttal is Betyáron lovagoltam. Nekünk természetesen már nem kellett bemelegíteni, csak tettünk egy kört teljes lovardában lépésben, majd ügetés és majdnem rögtön cavaletti, először szintén teljes lovardában. Nálam csak azért szóltak, hogy ne nézzek le a rudakra, hanem a szemközti falat nézzem, miközben áthaladok a rudak felett. Igyekeztem ezt a továbbiakban teljesíteni. Átmentünk nagykörre, ott is volt cavaletti munka, majd mi is gyakoroltuk az ügetés-állj átváltást és azt kellett mindenkinek megállapítania, hogy vajon tényleg mind a négy lábán egyformán áll a ló és ha nem, akkor melyiket nem terheli. Ez nekem nem ment sajnos. Végén pár kör lépés, majd felálltunk egy vonalba és Zupi mindenkinek mondott pár szót a teljesítményéről (nekem azt, hogy élveztem-e, mert ügyes voltam). Három ló kivételével a többiek mentek be lenyergelni (Betyár maradt). Megvártam az utolsó csapatot is és mentem be segíteni Boginak Betyárt lenyergelni (ő ült rajta utoljára).

Átmentünk a konferenciaterembe, hogy átvegyük elméletben is azt, amit az előző két órában gyakorlatban már megtapasztaltunk, vagyis a cavalettiről és a lábsorrendről tanultunk, de szó esett sokminden másról is.

Óra után ebédre került sor, majd mindenki szedelőzködött és átmentünk a Tesi Egyetemre, hogy ott Pedagógiát tanuljunk az egyetem egyik legidősebb tanárától, Dr. Gombocz Jánostól. Nagyon sok érdekes dolgot mesélt, számomra nem volt unalmas. A majdnem négy órás előadás után (háromnegyed hétkor) mindenki ment vagy vissza Simonpusztára, vagy haza.

10.08 – Péntek

Reggel 7 előtt indultunk ki Lillával Simonpusztára, és mivel mindenki ment be Pestre, mi pedig kifelé, így 25 perc alatt kint is voltunk.

Futószárazás elmélettel kezdtük a napot, ezúttal rátértünk a lovasok futószárazására, majd kimentünk felnyergelni három lovat: Betyárt, Oszkárt és Dakotát (sárga magas herélt) és kimentünk velük a kisebbik fedelesbe. A feladat az volt, hogy lovonként volt egy-egy tesztlovas fél órára és egymást kellett futószáraznunk. A futószárazóknak a lovast kellett oktatni, mindenféle feladatot kellett adni, a lovasnak pedig el kellett játszania, hogy nem tud lovagolni. Közben Orsi irányított és korrigált minket. Legnagyobb örömömre voltam tesztlovas is, mégpedig az ügetés és vágta szakaszban (idejét sem tudom, mikor lovagoltam utoljára futószáron). Miután letelt a fél órám és le kellett, hogy szálljak a lóról, Betyárt bevitték, helyette Mázli jött, akit időközben páran felnyergeltek. Én őt futószáraztam még a futószárazás kezdő fázisában (főként lépés, de volt kicsi ügetés is). Nem volt egyszerű a lóra is meg a lovasra is figyelni.

Miután mindenki végzett, visszavittük az istállóba a lovakat lenyergelni, majd mentünk gyorsan ebédelni, de már így is késésben voltunk a következő óráról, amit az Állatorvosi Egyetemen tartottak, de Orsi szólt az oktatónak a késésünkről. Miután megettük az ebédünket, indultunk is Lillával, azonban Pesten nem tudtuk kikerülni a déli dugót, így az utolsók egyikeként érkeztünk az egyetemre. Az egyetem területére érve megkerestük az épületet (ez volt a bonyolultabbik feladat), majd az útmutató kiplakátolást követve felmentünk a padlásra / tetőtérre, hogy részt vegyünk a Dr. Reinitz László által tartott Anatómia órán. Igen, itt részt vettünk az órán, mert nagyon interaktív volt, fogtunk csontokat, sokat nevettünk. Már maga a terem is elég hangulatos és izgi, teli van pakolva csontvázzal, illetve (többek között) lovak és kutyák különböző testrészeivel és szerveivel. Jó ez így nagyon morbidnak hangzik, de tök érdekes. Mivel több, mint egy órát csúsztunk a kezdéssel, így 5 óra helyett csak 3,5 óra volt megtartva, de én élveztem (ez az óra is 3/4 7-ig tarott).

10.09 – Szombat

Fél hét előtt indultunk, hogy kiérjünk a 7:30-as lóosztásra a Lovaglás gyakorlati alapjaihoz, mindenki álmos fejjel kóválygott az istállóban. 6 lovat nyergeltünk és azt kell, hogy mondjam, mindenki rutinosan tette a dolgát. Én Bogival készítettem elő Betyárt és miután minden ló elkészült, kimentünk a négyévszakos pályára. Ezúttal az első csapatban lovagoltam Betyáron. Egyéni bemelegítés volt, így egymásra és a (korábban tanult) lovardai rendre figyelve, teljes lovardában bemelegítettünk a vágtáig. Én mindenfelé lovagoltam a lóval, nem ragaszkodtam a pálya széléhez, inkább az akadályok között szlalomoztam a vele. Nagyjából 20 perc után Zupi egyéni vágtát kért tőlünk mindkét kézre. Fogjuk rá, hogy jól ment. Vágta után két kitörő közé tett le cavalettiket, amiken ügetésben át kellett párszor menni. Miután mindenki nagyjából 3-4× sorra került, felrakott egy nem túl magas x-et, amire ügetésben kellett rámenni, majd az akadály után a szemközti falig vágtában, majd a kanyar után ügetésben kellett „sorba állni”. 3-4× ugrotta meg mindenki az x-et, majd mi végeztünk is: felálltunk egy sorba és a már megszokott módon Zupi mondott pár szót mindenkinek. Engem megdícsért („Nagyon jó voltál!”), ami elég fura érzés még mindig. Átadtuk a lovakat a második csapatnak, nekik is ugyanez volt a program (közben mi őket figyeltük). Miután ők is végeztek, lenyergeltük a lovakat és mentünk a konferenicaterembe. Előadáson megnéztünk egy NatGeo filmet a lovakról, majd az edzősködés történelméről és körülményeiről, illetve az edzőképzésekről beszélgettünk.

Ebéd után A ló egészségvédelme előadás volt Andrással, a lovak fogápolásáról és a herélésről tartott előadást, de válaszolt a felmerülő kérdésekre is. Az előző két naphoz képest nagyon korán, már 5-kor végeztünk.

Lillával mentem vissza Pestre, megvacsoráztunk a WestEndben, majd mindketten hazamentünk.

10.10. – Vasárnap

Elérkezett az utolsó nap, az egész napot a Testnevelési Egyetemen töltöttük. Lovaskultúra alapjaival kezdtük a napot, de én késtem fél órát, mert kiment a fejemből, hogy hétvégén nem járnak olyan sűrűn a tömegközlekedési eszközök, mint hétköznap. Lezsák Levente tartotta az öt órás előadást, de amilyen lelkesen beszélt, egy szempillantás alatt eltelt az idő. Nagyon sok érdekes, vele megtörtént sztorit mesélt, de azért a kötelező sem maradt el. Nagyon élveztem.

Páran, lányok átmentünk a Mom-ba ebédelni.

A második blokk sajnos már nem volt ennyire érdekes: Gimnasztika volt Dr. Derzsy Béla előadásában. Tudtam figyelni, el is telt az óra, csak hát nem éppen a lovakról szólt. Megkaptuk az első házi feladatunkat is következő órára.

5-kor véget ért az első konzultációnk, fáradtan indult el mindenki hazafelé.