FőoldalRólunkFacebookInstagram
EquestrianBlog
Nem lesz csikónk
2020. 06. 24. • Remény
Olvasási idő: 4 perc

Mikor a következő hétfőn ráírtam M.-ra sajnos azt a hírt kaptam tőle, hogy a hétvégén megrúgta egy ló, így nem tudta felhívni a dokit. Így hát a kezembe vettem a dolgot, kértem A.-tól egy telefonszámot, amin érdeklődni tudok a mén felől. Meg is kaptam P. D. számát és megerősített minket abban, hogy a ló elérhető, viszont amelyik héten versenye van, nem ad spermát.

Szerdán felhívott M. aki közben beszélt Zordon dokijával és ő is ugyanezeket az infokat mondta, e mellett felkészített arra, hogy kell egy B tervnek is lenni arra az esetre, ha Remény úgy sárlik, hogy Zordon a versenye miatt mégsem lenne elérhető. Ez a B terv pedig Príma lesz. Megbeszéltük még azt is, hogy csütörtökön amellett, hogy felhívja Prímához tartozó kapcsolatot, kijön megnézni, hogy hogy áll Remény ciklusa és ettől függően megbeszéljük, hogy mi a további teendő (marad a ló, vagy átmegyek vele T.-ra).

A csütörtök végül péntek reggelre csúszott át.

Péntek délelőtt meg is jött M. Apu (mint erős ember) megfogta Remit, M. pedig rakott rá egy pipát, aztán helyre toltuk a módosított karámajtóhoz (a felső rudat betettük legalulra, hogy ne tudjon esetleg kirúgni a ló. Apu fogta Remény fejét, én a mellső lábát emeltem fel, M. pedig kívülről ultrahangozott. Megállapítása szerint Remi épp köztes állapotban van, mintha nem akarna sem előre sem hátra haladni, így közös megegyezéssel kapott egy hormoninjekciót.

A napokat kiszámítva, kedden este jön megint M. megnézni, mi történik és attól függ, hogy lesz a ló, már szerdán, vagy csak pénteken megyünk a spermáért Prímától. Mivel azon a héten Zordonnak versenye lesz, ezért a B tervhez kell folyamodni, vagyis ha minden jól alakul, akkor Príma lesz az apa. Ez a kiruccanása a dokinak a hormonnal együtt 10.000 Ft-ba került.

Következő megbeszélt alkalom kedd volt, de átcsúsztattuk szerda reggel 7 utánra, hogy 8-ig megnézzük az eredményeket, ugyanis 8-ig lehet spermát rendelni. Megismételtük a pénteki procedúrát (Remi kicsit jobban ellenkezett a pipa felhelyezésénél), de nem változott semmi, a tüsző továbbra is 2 cm volt. Így hát kapott még egy adag hormont, azzal a kijelentéssel, hogy ha ez nem működik, akkor valószínűleg semmi más sem. Illetve megbeszéltük azt is, hogy ha van rá lehetőség, csődörhöz kéne juttatni a lovat, hátha a személyes jelenlét beindítja a kémiát. (Újabb 10.000 Ft-ot fizettem.)

Pénteken át is lovagoltam ismerőshöz, akinek pont volt egy 2 éves csődöre, de röviden összefoglalva Remény nem csinált semmit. Csak simán összeszagolt a lóval, hogy szia haver, itt vagyok, de semmi vinnyogás, semmi izgatottság nem volt (azon felül, hogy kicsit ismeretlen volt a hely).

Legközelebb hétfő helyett tegnap (kedden) találkoztunk újra M.-val, megcsináltuk a szokásos procedúrát, de sajnos az ultrahang nem mutatott semmi újat: a tüsző továbbra is 2 cm volt. Pedig mindannyian reménykedtünk (haha) annak ellenére, hogy a csődörnél nem mutatott semmi jelet. Azért a biztonság kedvéért M. körbenézett a ló petefészke körül és szerencsére nem talált semmilyen rendellenességet, ami kiváltja ezt a jelenséget. (8.500 Ft-ért vizsgálta meg a lovat.)

Így sajnos ki kell mondani, hogy Remi nagy valószínűséggel valamilyen oknál fogva meddő.

Mondott az állatorvos egy kezelést, ami kétféle hormonos megoldás, de egyrészt nagyon drága, másrészt még ez a kezelés sem 100%-osan biztos, hogy megoldja a problémát.

Még beszéltünk arról, hogy jövőre nagyon a szezon elején (márc. – ápr. eleje) újra meg kéne próbálni, hátha, de M.-nak nagyon gyanús, hogy egymás utáni két évben ugyanazok a problémák jöttek elő. Mert láthatólag egy nagyon jó kondiban lévő, kiegyensúlyozott lóról van szó, aki saját termesztésű, vegyszermentes takarmányt eszik.

De úgy döntöttem, hogy nem adom fel. Márciusig kikérdezzük az összes, lehetőleg lovakkal (is) foglalkozó állatorvost a környéken, hogy mit gondolnak és majd a szakvéleményük alapján eldöntjük tavasszal, hogy mihez kezdünk.