FőoldalRólunkFacebookInstagram
EquestrianBlog
Az apa kiléte
2019. 07. 12. • Remény
Olvasási idő: 3 perc

Miután eldöntöttük, hogy belevágunk a csikó-projektbe, az első kérdés a jövőbeli csikó apukájának a kiléte volt. Én semmiképp sem szerettem volna egy tizedrendű csődört (érts: papírozatlan, az udvar hátsó részében elrejtett, ki-tudja-honnan-származó lovat, mert lett volna ilyen lehetőség is) választani és mindenképp kisbérit szerettem volna, hisz Remi apja is kisbéri és ezt a fajtát kívántam tovább vinni.

Aztán az eltelt hónapok során, még a végleges döntés előtt körbekérdeztük az ismerősöket és az ügyfeleket a lehetőségekkel kapcsolatban, ezen kívül a netet bújtuk, merre találunk kisbéri fedezőmént. Sajnos 2 órányira tőlünk jegyzik a legközelebbi, hivatalosan is fedeztetési engedéllyel rendelkező mént, így ezt a feltételt elengedtem.

Persze a fajtán kívül voltak és vannak egyéb elvárásaim is, mint pl. a magasság. A magasságom miatt semmiképp sem szerettem volna egy óriási csődört választani, hiszen az én 155 centiméteremhez Remi pont megfelelően magas, ennél legfeljebb egy 5, de maximum 10 cm-el nagyobb ló lenne az, ami számomra még kényelmes és irányítható a lovaglás szempontjából a korábbi tapasztalataim alapján.

Másik feltétel a nyugodt jellem. Ha lehet, nem szeretnék egy idegbeteg lóval foglalkozni a mindennapjaim során. Szerencsére Reménnyel és pláne Kristállyal hatalmas szerencsém van, hiszen mindkét lovam abszolút birka, persze Reminek vannak néha elborulásai, de megtanultam őket kezelni. A lényeg az, hogy egy olyan lovat szeretnék hátasomnak, amelyik megbízható és nem kell a lovaglás minden pillanatát azzal töltenem, hogy kiüljem a bakolásait, az ijedezéseit és az idegbeteg mozdulatait.

Aztán az idő és a kérdezgetések során az egyik lovas ismerősünknek köszönhetően lehetőségünk lett arra, hogy jutányos áron kaphassunk spermát egy frissen fedeztetési engedélyt kapott csődörtől. Ez a fedezőmén pedig nem más, mint El Corlensky, egy 2016-ban született pej holsteini mén, aki Mezőhegyesen van felállítva.

 

CORNET OBOLENSKY CLINTON CORRADO I
URTE I
RABANNA V. COS HEARTBREAKER
HOLIVEA V. COS
UTOPI CALATO CAPITOL I
VANESSA III
DIARA LORD
MIARA

 

Egy rövid ismertető a Mezőhegyesi Lókórház honlapjáról El Corlenskyről:

El Corlensky mai modern Holsteini típusú 2016-ban született pej mén. Harmonikus felépítéssel, finom fejjel és kiváló mozgással rendelkezik. Fantasztikusan jó karakterű és munkakészségű. A mént kiemelkedő ugróképesség ls ugróstílus jellemzi. El Corlensky 2019-ben az MSLT által megrendezett Tenyésztők Hétvégéjén fedeztetési engedélyt kapott.

Mezőhegyesi Lókórház

Gyorsan megejtem még külön bekezdésként a doki kilétét is. Mivel Remi rejtetten sárlik és mert nincs a közelben elfogadható csődör, ezért mindenképp kellett egy dokit keresni, akivel végigcsináljuk az egész procedúrát.

Sajnos az állandó orvosunk, V. doktor úr nem jöhetett szóba, mert már nem nagyon foglalkozik lovakkal, így az inszemináláshoz sincs meg a megfelelő felszerelése. Ezért az ő ajánlására kerestük meg a másik faluban praktizáló, de amúgy mindenfelé szaladgáló K. doktor urat, aki már korábban is járt nálunk, mégpedig Kristály fogreszelésekor.