FőoldalRólunkFacebookInstagram
EquestrianBlog
Felkészülés a szemlére
2023. 08. 24. • LujziMás
Olvasási idő: 4 perc

Amikor megvettem Lujzit, akkor csak az volt fontos, hogy származása legyen és ennek megfelelően legyen sütve. Akkor még nem volt semmiféle tervem a 10 hónapos csikóval. Két éve, amikor elkezdtem a lovaskultúrát, akkor az első tábor folyamán rendezték Simonpusztán a Haflingi tenyésszemlét és ott határoztam el, hogy amint Lujzi betölti a 3 éves kort, el szeretném vinni tenyésszemlére.

Ennek megfelelően az idei évre fordulva már úgy terveztem, hogy akkor szeptember elején tenyésszemle lesz. Ez akkor élesedett, amikor július 24-én az Egyesület megosztotta a hivatalos felhívást az országos tenyésszemlére, megerősítve, hogy azt a korábbi évekhez hasonlóan Érden rendezik.

Akkor frissiben ráírtam az egyik tenyésztőre a hafis csoportból és segítséget kértem tőle a papírozással kapcsolatban, illetve kikértem a véleményét, hogy vajon mit szólhatnak a Lujzi szemére (erre ő sem tudott válaszolni), viszont elárulta, hogy idén csak magyar bírók lesznek, viszont jövőre már jön osztrák bíró is.

Rögtön elindítottam a papírozást, vagyis jelentkeztem a szemlére (ezzel együtt a bokszfoglalás is megvolt, az egyesület intézte), illetve leadtam az állománybejelentőt és a egyesületi tagfelvételi lapot (ennek a papírozásnak még nincs vége, mert néhány adat igénylése még mindig folyamatban van…)

A szállás miatt izgultam, hogy lesz-e hely, de szerencsére tudtam foglalni apunak is meg nekem is.

A lószállítót megbeszélés szerint V.-tól kérjük majd el, amit ő arra a hétvégére pont kölcsön tudja adni.

Szóltam a kovácsnak is és a dokinak is. A kovács egyébként Zsongi miatt amúgy is esedékes volt már, így legalább egy kalap alá vettük a 3 lovat (aug. 23-án jött). A vérvétel az kicsit érdekes volt, ugyanis kijött a V. doki és mivel valamiért nem voltam éppen elérhető, ezért apuval ketten hátramentek és le akarták venni a vért, de Lujzi ágaskodott, de így is megoldották . Ez kb. aug. 16-a körül volt, nem sokkal később meg is jött az eredmény, ekkor újra kijött V. doki, hogy beoltsa a lovat és beírja a lóútlevélbe az eredményeket és az oltásokat is.

A hivatalos része így már nagyjából megvolt, már csak két mumusom volt: Lujzi fehér hosszú szőrei és az, hogy én mit viseljek a bemutatón (amit még mindig nem tudtam eldönteni).

Írtam a hafis csoportba, hogy megkérdezzem a többieket, ők mivel fehérítik ki a lovuk farkait, remélve hogy kapok majd olyan választ, ami megoldást ad a problémámra, ugyanis Lujzi farka messze nem fehér: koszos, kakis, pisis.

Kaptam mindenféle választ, ezeknek a legtöbbjét kipróbáltam. Az augusztus folyamán mindenfélét raktam szegény lónak a farkára, természetesen nem egyszerre, kezdve a természetes anyagtól az egészen durva szerekig.

Raktam rá szódabikarbóna + ecet keveréket, WU2-t, domestost (zöldet, fehéret és feketét – szigorúan a farokrépa alá, hogy ne érintkezzen a bőrrel), lóra való kék sampont, ultra derm-et, ketchupot (valaki írta, én úgy voltam vele, hogy ez aztán már nem bánt), schauma hamvasító sampont (Silver Reflex), L’Oreal Elséve Purple Mask-ot, Mane’n’Tale sampont illetve az Absorbine Folteltávolító és Fehérítő sprayt. Végül egy ismerősöm ajánlására, aki szürke, lipp lovakkal foglalkozott, citromlevet is raktam rá.

Nos a fentiek közül alig használt valami. Végül a legnagyobb változást a citromsav hozta.

Végül az a rutin vált be, hogy a száraz farokra ráfújom a citromlé és citromsav keveréket, ezt hagyom 10 percig hatni, ezt lemosom, ezután sima sampon jön (WU2 vagy M’n’T). Ezt lemosva jön a schauma hamvasító sampon, melyet szintén kb. 10 percig hagyok hatni. Következőleg a Purple Mask kerül fel, aminek szintén van hatóideje (10 perc). Ezután újabb citromleves kör jön hatóidővel, végül egy egyszerű balzsammal mosom le a ló farkát, közben pedig kifésülöm. A balzsamra azért van szükség, mert a citromsav eléggé szárítja a ló farkát, továbbá könnyen kifésülhetővé teszi (mint az emberi hajat), végül pedig tök jó fénye lesz a ló farkának.

A procedúra elég hosszú, a Purple Mask része ki is hagyható, viszont a citromsavat mindenképpen száraz farokra teszem először, mert szerintem a vizes farkon lecsúszik. A balzsamos lemosás már csak hab a tortán, de csak jót tesz.

A domestosok abszolút nem csináltak semmit, de nem is erőltetem, mivel vegyszer. Az Absorbine-nek sem láttam hatását, bár lehet nem jól alkalmaztam, de mivel már megvettem, majd csak elhasználom valahogy. A WU2, a Mane’n’Tale tök jó egy sima kosz lemosásra.

A dm sajátmárkás hamvasító sampont, az ultra mosogatóport, és a Chris Christense White on White kutyáknak való fehérítő sampont mondják még hatásosnak, majd alkalmasint szeretném ezeket is kipróbálni.

Holnaptól jövő hét péntekig elmegyünk nyaralni, szombaton pedig visszük fel a lovat.