FőoldalRólunkFacebookInstagram
EquestrianBlog
Így szippantott be a vadászat
2020. 07. 13. • Más
Olvasási idő: 4 perc

Sokat gondolkodtam azon, hogy vajon megírjam-e, de végül úgy döntöttem, hogy majd évek múlva nosztalgikus lesz visszaolvasni.

Szóval úgy kezdődött az egész, hogy a tavalyi vadászati szezonban a fiúk elkezdtek csipkelődni, hogy mikor csinálom már meg a vadászvizsgát, tervezem-e egyáltalán. Ez az ugratás akkor csúcsosodott ki, mikor a mellettem levők dupla távolságot hagytak ki maguk között, mert úgy számoltak, hogy nálam is van puska, így hát az összes fácán énfölöttem repült ki a körből. Én persze mindvégig ellenkeztem, azt hajtogattam, hogy én nem tervezem megcsinálni.

Aztán eljött a február, nekem meg kipattant a fejemből, hogy mi lenne ha meglepetésből megcsinálnám és majd novemberben, az első társas vadászatkor meglepném vele a fiúkat.

A neten keresgélve belefutottam egy szimpatikus és viszonylag közel oktató tanfolyamba, amely márciusi indulást ígért, így hát rögtön be is adtam a jelentkezésemet. Eljött március, semmi hír. Felhívtam őket és átírattam magam Szegedre, hátha ott nagyobb eséllyel indul a tanítás. Aztán beütött a pandémia. Nem kaptam hírt egészen április végéig, amikor is egy emailben tájékoztattak, hogy online fog indulni a tanfolyam heti háromszor délután 5-től háromnegyed 9-ig.

Nem is kellett több, vissza is jeleztem, be is fizettem és onnantól alig vártam, hogy május 18-a legyen (az első alkalom). Végül jól is jött ki, mert a vírus miatt itthon voltam, szombaton megírtam a félév utolsó vizsgáját, hétfőn pedig kezdődhetett az oktatás és ráadásul nem kellett sehova sem utazni órára.

Teltek a hetek és az órák, a tanfolyam vége felé beosztottak minket lőtéri és vadászterületi gyakorlatra, az előbbit Csongrádra, az utóbbit pedig Balástyára.

A lőgyakorlat megbeszélés szerint júni 18-án esett meg. 10-re mentünk oda apuval. Rajtam kívül még másik két résztvevő volt ott és az oktató, A.. Kaptunk két sörétes puskát (egy bockot és egy duplacsövűt), melyet szét kellett szedni, majd összerakni. Ezután beálltunk a középső lőállásba és egymás után elkezdtünk lőni korongokra egy 12-es bock puskával. Nálam azzal kezdődött az egész, hogy eleve bal vállról lövök (jobb kezesként jobb vezérszemmel), másrészt tökre kényelmetlen és nehéz volt, ezért A. kihozott nekem egy 28-as puskát. Másodjára a nagy torony alá álltunk be, végül a kistorony mellé. Fejenként 50 lövésünk volt, nekem ebből kb. 3-at sikerült eltalálni (a többieknek sokkal nagyobb volt a találati aránya). Hát nem voltam feldobódva. Miután a sörétes lövésekkel végeztünk, átmentünk, hogy golyós puskával is lőjünk. Megtanultuk a használatát és lőttünk fejenként 3-at (nekem 28 lett a vége, ez viszont a legjobb). Nem sokat beszéltem hazafelé úton.

Itthon felhívtuk ismerősünket, akinek van lőtere nem olyan messze és gyerekeket oktat (tehát van rövid tusú puskája), hogy tud-e velem foglalkozni. Megbeszéltünk egy időpontot következő hét szerdára. Odamentünk, kaptam egy 20-as puskát és elkezdtem gyakorolni D. bácsi irányítása mellett. Az első alkalommal olyan 60-at lőttem el, ebből talán az egyharmada sikerült. Következő hétfőn már három rottét lőttem (3×25) még több sikerrel.

Csütörtökön visszamentünk Csongrádra, hogy az ottani pályára is gyakoroljak (mivel minden pályán más sebességgel repülnek a korongok). Ehhez elkértük a puskát, amivel eddig gyakoroltam. Indulás előtt viszont kiderült, hogy hosszúságra két cm-el kisebb, súlyra pedig egyforma apu puskájával, az övé viszont 12-es, amivel ugye nagyobb a találati esély. Így hát vittük mindkét puskát (a kölcsönt és apuét), de végül apuéval lőttem a lőtéren, meglepően nagy sikerrel (2 rottéból kb. 30 találat).

Másnap mentünk D. bácsihoz, ezúttal vittük apu puskáját is és azzal lőttem el 2 rottét. Múlt hét csütörtökön még mentem egyet utoljára, hogy a vizsgahelyzetet gyakoroljam. 50 lövésből szintén 30-35 találatom volt, de a pálya fel volt gyorsítva és módosítva a hétvégén rendezett skeet versenyre. Gyakoroltunk dublékat, a két torony előtt levő lövéseket és a nyulat. Az utolsó patronokat a vizsgafeladatra lőttem el (7-ből vagy 8-ból meglett a 6 találat). D. bácsi eléggé meglepődött , ami nagyon jól esett.

Közben június utolsó hétvégéjén megtartották a vadászterületi gyakorlatot. Itt találkoztam először a Csongrád megyei csapattal. V. és az egyik oktató jött el, de nem maradtak sokáig. A helyi hivatásos vadásszal beszélgettünk egész nap a vadászházban, nagyon jó hangulatban telt el mindkét nap. A második napon megkaptuk a tanúsítványt, hogy elvégeztük a tanfolyamot.