FőoldalRólunkFacebookInstagram
EquestrianBlog
Kabaré
2023. 05. 27. • Egyetem
Olvasási idő: 4 perc

Reggel 5-kor keltem, majd 6 után indultam el kocsival Dunaharaszti felé, majd egy gyors Lidl-s megállást követően 8 után értem a Szilágyi Lovasudvarhoz. A vizsgázók közül már mindenki ott volt, nem sokkal később pedig Petra és Orsi is megérkezett. Köszönést követően egyeztettek Anikóval az edzésekről, ez alapján összeállítottak 10 feladatot, amelyet egy rövid bevezető beszédet követően random generátorral kisorsoltak közöttünk. Személy szerint nagyon örültem annak, amit kaptam, hiszen összességében nézve úgy gondolom, az egyik legkönnyebb feladatot kaptam: a 9-kor kezdődő osztály bemelegítését majd levezetését kellett levezényelnem.

Anikótól és Orsitól kérdezgettem, az előbbihez volt néhány kapcsolatos kérdésem, míg az utóbbihoz olyan kérdésem volt pl. hogy az edzés mely pontjáig vezessem a bemelegítést, mikor jön az utánam következő vizsgázó. Szerencsére minden kérdésemre választ kaptam, én mivel pont elmúlt 9, ezért siettünk is át a fedelesbe, hiszen máris késében voltunk.

Felérve három lovas várt készen minket. Anikó, majd Petra rögtön szót is kért, elmondták a lovasoknak, hogy ezúttal mi fogjuk tartani az edzéseket, vizsgázni jöttünk, nem őket bíráljuk, hanem majd minket bírálnak, majd át is adták nekem a lehetőséget a kezdésre.

Eléjük áltam és bemutatkoztam, megbeszéltünk pár dolgot. Miután megegyeztünk abban, hogy a kengyel be van állítva, és a heveder is meg van húzva, lóra ültettem őket, majd átnéztem a felszerelést. Találtam is két hibát, amit a lovas figyelmét felhívva rá kijavítottam. Ezután lépéssel kezdtek, közben tornáztattam őket nyakra és lábra, mert többet nem mertem, ugyanis nem ismertem a lovakat. Már az elején kitűnt, hogy két haladóbb lovasom van és egy kislány, aki nagyon küzd a lovával, mert az nem akart menni. Két-két kör lépés után elkezdtek ügetni, ahol volt minden. Végül igyekeztem megoldani az eseteket, és adtam a feladatokat. Érzésem szerint még nem voltam meg a bemelegítéssel, de már szóltak, hogy jön a következő vizsgázó, így lépést kértem a lovasoktól és helyet cseréltünk.

Megvártam az utánam jövő három edzőt, majd Petráék jelzésére újfent beálltam a pálya közepére (ekkor már csak két lovas volt, a lóval küzdő kislány félidőben elhagyta a pályát). Levezettem a végét is kézváltásokkal, kengyelnélkülizéssel, kis lovas tornáztatással, majd beállíttattam a két lovast középre, Lóról!-t követően hevedert engedtettem velük (ahogy Anikóék szokták), majd értékeltem a lovaglásukat, ők pedig ezt követően elhagyták a lovardát.

Mi is összeszedtük a cuccunkat és én Petrával beszélgetve, de a többiekkel együtt átmentünk az istálló melletti körkarám mellé, ahol a többiek vizsgáztak a futószáras oktatásokból. Végül a nagy pálya mellett fejezték be a többiek a vizsgákat, ahol a haladóbb edzés ment le, közben mi a pálya melletti padokon beszélgettünk.

A haladó edzést követően a klubhelyiségben gyűltünk össze, ahol aztán jött a pofára esés.

Mivel én kezdtem a napot, velem kezdtek. Elmondták, hogy nagyon sokat fejlődtem kiállásban, hozzáállásban és magabiztosságban, ennek ellenére voltak hibák. Nyilvánvalóan. Jó volt a bemutatkozás, de több tornáztatást vártak volna el, illetve a lemaradó kislánnyal sem foglalkoztam szerintük eleget (én nem éreztem ezt igaznak). Probléma volt azzal, hogy szerintük keveset ügettek (ezt én is kevésnek éreztem, de hát eleve késtünk az elején), több lehetett volna a feladat (aha…). Végül abba is belekötöttek, hogy csak a legvégén engedtettem a hevederen, nem a lépésnél, ekkor azonban már felemeltem a hangomat, hogy direkt megkérdeztem, Anikóék így szokták. Végül hármast kaptam.

Utánam a többieket értékelték Orsiék a szerint, ahogy vizsgáztak. Mindenkibe belekötöttek, 10-ből csak kettő vizsgázónknak adtak négyest, a többiek mind hármast kaptak, köztük minden gyakorlott és gyakorló oktató és edző is, ugyanis Orsiék szerint a legtöbbünknél az edzés nem érte el a célját (pl. nem lett rendesen megtanítva a kért patanyomfigura stb.) és voltak más hibák is.

Teljesen hitetlenül álltunk fel végül az értékelést követően, elkészítettük a kötelező képeket Anikó, Orsi és Petra társaságában, majd kinéztünk egy fagyizót, ahova csoportosan elautóztunk és fagyizás és kávézás közben megbeszéltük a történteket. Fagyizás közben már csak nevettünk az egészen, hiszen nonszensz volt az egész.

Végül elköszöntünk egymástól és elindultam haza.

Bár én kb. négyesre értékelem magamat, rögtön elfogadtam a felajánlott hármast. Nyilván voltak hibák és nem vagyok gyakorlott ebben. Inkább az bosszantott fel, hogy a többiek is közepest kaptak, és senki sem kapott ötöst, pedig azért legalább a csapat fele egy tök jó edzést tartott a lovasának.