FőoldalRólunkFacebookInstagram
EquestrianBlog
Megvédtem a szakdolgozatomat
2023. 05. 30. • Egyetem
Olvasási idő: 7 perc

Sok szó nem esett még a szakdolgozatról, amelyet az előző félévben kezdtünk el megírni.

Először vacilláltam a témát illetően, már a tárgy felvétele előtt gondolkoztam arról, hogy miről is szeretnék írni és sok ötletem volt. Az egyik ötletem A kiskunhalasi lovarda története volt, a lovardához, illetve Kiskunhalashoz köthető nagy lovasokkal készített interjúkkal meg minden. Hatalmas meló lett volna és sok idő, így bár ez volt az első cím, amit leadtam témaként, végül letettem róla, mert se időm, se idegrendszerem nem volt abban az időben hozzá.

A másik, számomra kedves téma A lovaglás során használható alkalmazások és összehasonlításuk volt és végül ez lett a végleges témám. Bár az írás maga így is hosszú volt, imádtam írni.

Szakdolgozat írása

Az előző félév során a bevezetőt és a szakdolgozat felépítését és rövid kifejtését kellett megírni, illetve aki tervezett kérdőívezni a dolgozatában, annak a kérdőív kérdéseit kellett összeállítani. A második félévben pedig teljes mértékben kellett megírni a dolgozatot.

Az én témám annyira új volt, hogy nem találtam semmi olyan szakirodalmat vagy kutatást, amely a sport és az alkalmazás használata közötti összefüggést kutatja, legyen is az bármilyen sport, pl., mint a futás, ahol azért (szerintem) elég sokan használnak alkalmazást. A téma újdonsága miatt én nem kutattam és szedtem össze a szakirodalmat, csupán megállapítottam, hogy még nincs a témában ilyen (vagy egy hétig kerestem angolul). Szakirodalom helyett a dolgozat első felében az alkalmazásokat kategorizáltam, majd a közvetlenül a lovagláshoz kapcsolódó kategóriákba tartozó alkalmazásokat hasonlítottam össze.

Az irodalom írásának elkezdése előtt első nekifutásként minden olyan appot letöltöttem, amit az AppleStore-ban találtam lovas / lovaglás témában. Szerintem a telefonon egyszerre a legtöbb legalább 25-40 alkalmazás volt, amit érdekesnek találtam. Ezeket mind átnéztem és használatuk szerint besoroltam valamilyen kategóriába, így végül az alábbi csoportosítás került a dolgozatba: lovaglást monitorozó alkalmazások, fizikai eszköz segítségével mérő alkalmazások, ló egészségét figyelő alkalmazások, edző appok, lovagláshoz közvetlen kapcsolódó, egyéb alkalmazás, istálló menedzsmenttel kapcsolatos alkalmazások, hivatalos szövetségek, szervek alkalmazásai. Még ehhez jöhetne egy olyan kategória, amely az edzőket segíti, de ilyet alkalmazást – számomra meglepő módon – nem találtam. Eredeti szándékom szerint minden kategória, minden felsorolt alkalmazását kielemeztem volna, azonban már az első csoport appjai kielemzésekor láttam, hogy így nagyon sok lenne, ezért végül csak az első két kategória appjainak használatát írtam le és hasonlítottam össze. Mondjuk így sem volt sétagalopp. Azért egy alkalmazás leírása is kb. 4 órát vett el, átnézéssel, kutatással, utánajárással, leírással együtt.

Miután mindezzel megvoltam, elkészítettem a kérdőívet és kb. az utolsó pillanatban osztottam meg. A kérdőív azt kutatta, hogy a magyar lovas társadalom mennyire van tisztában, hogy vannak ilyen appok, illetve mennyien használják és melyiket. Mindezt próbáltam összefüggésbe hozni a lovasok típusa (hobbi lovasok, ill. szakágban lovaglók), továbbá a versenyzés tekintetében. A kérdőív végül 15 napig volt elérhető, és 175-en töltötték ki.

Végül karaktertúllépéssel fejeztem be a dolgozatot (a max. 90k helyett 100k-nál állt meg a történet), így küldtem el a konzulensemnek, Orsinak. Ő válaszul megdicsérte a munkámat és engedélyét adta a feltöltésre. Az első határidő (még kétszer lehetett hosszabbítani), április 22-e előtti kedden töltöttem fel a dolgozatot E-learningre egy utolsó átolvasást követően, ugyanis azon a hétvégén volt a negyedik konzultáció, így esélytelen volt, hogy azon a hétvégén ezzel foglalkozzak.

Meg kellett várnunk a két hét hosszabbítást, közben izgultam a többiekért, mert egy-ketten az utolsó pillanatig húzták a dolgozat írását. Lillának is segítettem az utolsó pillanatban, de végül sikerült leadni határidő előtt, összehoztuk, illetve összehozta.

Múlt héten csütörtökön megkaptam a bírálatot is a kérdésekkel. Már előtte tudtam, hogy Szabó Zsófi (aki a marketinget tanította nekünk) lesz az opponensem, és kíváncsi voltam, mit szól a dolgozathoz és milyen kérdéseket kapok tőle. Összességében jó bírálatot kaptam, ötöst, ezt kellett megvédenem ma. A kérdéseket nézve pedig nem három darab kérdést kaptam, hanem három kérdéscsoportot, amelyet fel sem fogtam először.

A hétvégén megcsináltam a ppt-met, amelyet a védéskor kell vetíteni, belefoglalva a kérdéseket, amikre szintén felkészültem, mert igényeltek egy kis utánajárást.

Szintén a múlt héten kaptuk meg a beosztást, e szerint 10-re osztottak be.

Szakdolgozat védése

Reggel a fél hetes vonattal indultam fel Pestre az átszállási helyről (jelenleg nem indul innen vonat az átszállásig), így előtte apu vitt el oda hajnalban. 8 után értem be a pályaudvarra, ahonnan rögtön az egyetem felé vettem az irányt a villamossal. Mivel még volt majd egy órám beérni a terem elé, ezért úgy gondoltam, hogy az útban eső Mammutban megreggelizek. Mivel még nem voltak nyitva az éttermek, csak a Starbucks, így először onnan vettem magamnak egy Caramel macchiatot, hogy felébredjek. Éppen megvettem a reggelimet, mikor írt Zalán, hogy merre vagyok, tudok-e menni, mert hamarabb kerülök sorra.

Fogtam az összes cuccomat és átrohantam (villamossal) a plázából az egyetemre. Mikor odaértem (éppen csak 9 után volt), már hívtak, hogy amint készen vagyok, mehetek is be. Eredetileg az volt a tervem, hogy majd odaérek, szépen nyugiban megcsinálom a hajam, sminkelek stb. Na hát ebből kb. semmi nem lett, ugyanis megérkezésemkor csak levágtam a cuccomat a székekre a folyósón, berohantam a mosdóba megcsinálni a hajam és már mehettem is be a terembe, ahol négyen már vártak rám: Zsófi, Orsi, Zupi, és Gy. V. András.

Csak akkor kezdtem el izgulni, amikor leültem a székre előttük, de akkor nagyon: remegett a kezem is és a hangom is, amit próbáltam uralni. Nagyjából 5 perc beszéd után kezdtem lenyugodni és elkezdtem élvezni az egészet. Tisztában voltam azzal, hogy hadarok, amiért elnézést is kértem, de hát sok volt a mondanivalóm és szerettem volna, ha minden belefér. Az előzőleg feltett kérdéseket is megválaszoltam, beszélgettünk ezzel kapcsolatosan, végül szó szerint kirúgtak, hogy hagyjam már abba. Mint utólag kiderült, negyed óra helyett, fél óráig voltam bent, de kb. 10 percnek éreztem. Élveztem minden pillanatát.

Zupi kijött utánam és mondta, hogy jó volt, rá pár percre Zsófi is megjelent a folyosón és röviden megvitattuk a véleményünket a témával kapcsolatosan, aztán neki mennie kellett.

Mikor már kijöttem, akkor derült ki, hogy azért kellett hamarabb mennem, mert amíg engem 10-re osztottak be, addig Zsófinak 9-et mondtak és ő úgy szervezte a napját, hogy nem tudott sokáig maradni.

Mivel még messze volt a vége és az elsők között kerültem sorra, ezért úgy döntöttem, hogy nem várom meg a többieket, hanem elmegyek az Alleeba, ahol a LEGO Store-ban éppen nagy leárazás volt és az egyik készletet szerettem volna megvenni. Ez meg is történt, ezen túl a NewYorkerbe mentem be, hogy vegyek magamnak egy basic pólót a kényelmetlen ing helyett. Mivel aránylag gyorsan végeztem, ezért visszamentem a többiekhez az egyetemre, ahol páran még nem kerültek sorra. Mivel baromira ráértem, ezért őket kiszolgáltam innivalóval a SPAR-ból.

A deles végzés helyett egy erős csúszással végül 3 előtt végeztünk, így mindenki akkor ebédelt, amikor tudott. Miután mindenki végzett, Zalánékkal tartva átmentünk a Tattersaalba, ugyanis mára szervezték meg a korábban elmaradt Pénzes Gábor féle, Barokk lovaskultúra bemutatót és előadást. Éppen 3-kor érkeztünk meg, de még sikerült elkapni a Lovas Szövetség irodájában levőket, így éppen zárás határában be tudtunk vásárolni könyvekből. Én a Lovasember kézikönyvének mind a két részét vettem meg és az Edzői kézikönyvön vacilláltam még, de végül nem szereztem be. Miután megszereztünk mindent, amit szerettünk volna, megkerestük a többieket.

Végül a nagy fedeles melletti sátras fedelesbe mentünk be, ahol Pénzes Gáborék már edzettek. Köszöntöttek minket, majd Gábor megtartotta a bemutatót, amely igen látványos volt és ámulattal néztük őket. 5 körül végeztünk, így aztán elköszönve egymástól szétszéledt a csapat. Én is elindultam a pályaudvarra, ahol pont nem értem el az akkori vonatot, így hát a következőre felszállva indultam hazafelé.