FőoldalRólunkFacebookInstagram
EquestrianBlog
Lovaglások
2011. 05. 05. • B. Sz.Kristály
Olvasási idő: 3 perc

Ugye info órán írtam, hogy fogok írni. Írok is.

Először kezdeném a Kristállyal való lovaglást. Ezentúl nem szenvedtem annyit a hevederrel, gyorsan felnyergeltem. Kicsit lefuttattam, próbáltam vágtáztatni azon a kis helyen, amit találtam (a másikra sikeresen rárakták a műtrágyás kupacot még ősz végén); hát néhány lépés sikerült. Aztán felültem rá. Bementem az udvarba és ott kezdtem el lovagolni. Remény tiszta ideges volt, folyton nyerített, mert az istálló pont eltakart minket. Pár kör lépés-ügetés (hú de gyorsan megy, elszoktam ettől a tempótól), aztán megpróbáltam kimenni. Szintúgy a bekötőnél már nem bírtam vele. Így hát a "parkolóban" is mentem pár kör lépést, aztán bevezettem, lenyergeltem, aztán visszavittem az udvarba legelni.

Most az az észjárásom, hogy alkalmanként egyre kintebb lovagolok, csak szépen fokozatosan. Szerintem legközelebb pár kör erejéig még udvaban megyek, aztán ki a "parkolóba", aztán a műtrágyát kerülgetve a futószáras helyre. És minden alkalom után kap egy kis legelést az udvarban (mivel a legelőre – ami már csak körmözött "legelő" – nem mehet a növő lucerna és rozs miatt). 

 

Ugye ma voltam Teddyzni. Már fél háromkor bent voltam, aztán hívtam fel Szilvit, hogy lesz-e lovaglás. Míg rá vártam, Teddy szunyált, amikor meg felébredt, igencsak a csipkedős oldalát mutatta. Megjött Szilvi és megkérdezte, hogy az utánam levő lányok lovaglására is maradok-e. Igent mondtam. Gyorsan behordtuk a felszerelést, aztán Szilvi leápolta, felnyergelte és kivitte Teddyt. És rám bízta Rozit, hogy ápoljam le, nyergeljem fel amíg ő lefutózza a hátasomat. Igen ám, csak ez a két ló annyira össze voltak nőve (egy legelőn tartották, egyszerre dolgoztak), hogy amikor Teddy kiment, Rozi egyenesen megőrült. Elkezdett szitálni. Elég látványosan. Még elszenvedtem egy kicsit, végül csalódottan feladtam, hogy én fogom felnyergelni. Fogtam a kobakot és kibaktattam (nem sétáltam).

Felültem Teddyre, pár kör erejéig futószáron, mondván régen lovagoltam. Aztán elengedett. Eleinte nagykörön ügetés-lépés váltások, majd fél lovardában ügetés, átváltás (amit elbakiztam, mert nem vártam meg a rövid falat, hanem már fordultam is), aztán megint nagykörön ügetés-lépés-állj-t csináltam(tunk). Vágta szintén futón történt, Szilvi szerint sokat javult a vágtám, bár a belső kengyelemet néha elhagyom (mert felhúzom a lábam, de mostmár próbálok erre is figyelni). Megint pár kör ügetés és bementünk felnyergelni a drágalátos Rozit. Most, hogy bevittük Teddyt sokkal nyugisabb volt. Szilvi kivitte Rozit lefutózni, addig én felkapcsoltam Teddyre a kikötőszárakat és mentem is ki vele. Aztán mehettem be Rozival – mert közben lovat cseréltünk – a kobakokért. Az is egy picit macera volt, mert bent megint elkezdett nyeríteni, mint az őrült, de megoldottam. *büszkefej* Nagy nehezen visszamentünk, a kisebbik lány felült a Rozira, – én vezettem – addig a nagyobbik a Teddyre került futózni. Aztán cseréltek. Órájuk végén a nyerges előtt lenyergeltük, majd bevittük a lovakat a bokszba. A sétálgatás során egy kicsit lecsúszott a bokazoknim és hát sikeresen feldörzsölte a cipő a sarkamat.

Megbeszéltük, hogy holnap megyek fél négyre segíteni + egy kicsit lovagolni. 

Pár apróság:

– lovaglás előtt kaptam egy könyvet, szokás szerint lovasat. (mi mást…) Címe: Lovak – fajták, tenyésztés, gondozás (Judith Draper-tól)

– hétvégén biztos nem lovaglok otthon, mivel szombaton szülinapot tartunk, vasárnap pedig megyünk Hódmezőre.