FőoldalRólunkFacebookInstagramBloglovin
EquestrianBlog
Lovaskultúra oktató
2021. 06. 08. • Egyetem
Olvasási idő: 4 perc

Nem véletlen kezdtem el az elmúlt évben lovardába járni, hiszen a fejlődésen túl a másik célom az volt, hogy felvegyenek a lovaskultúra oktató szakra.

Valamikor 2019 nyarán hallottam a hippológus szakról A.-tól, hiszen ő erre a szakra kezdett akkor járni, én meg persze rögtön rákerestem, hogy mi ez és hogy lehet ide jelentkezni. Azonban a lovaskultúra oktató szakra hamarabb rátaláltam, hiszen ennek a szaknak konkrét honlapja van, részletes leírással. Abban az évben azonban lekéstem a jelentkezésről, ami május 31-ig tartott. Így hát várnom kellett egy évet, hogy jelentkezni tudjak. Év elején jelentkeztem mesterszakra is, azonban az őszi félévre nem vettek fel, csak a keresztfélévre, miután másodjára is beadtam a jelentkezésemet.

2020-ban a járvány miatt úgy döntöttek a lovaskultúrások, hogy nem indítanak szeptemberben képzést, aminek kicsit örültem, ugyanis idő közben a februárban kezdődő mester miatt úgy gondoltam, hogy három féléven át két egyetemre járni párhuzamosan kicsit vakmerőség lett volna munka mellett.

A két év “csúszás” miatt azonban úgy döntöttem a nyáron, hogy tudatosan szeretnék készülni a felvételire. Így kezdtem el járni tavaly szeptemberben a Ludovikára, nem véletlenül: a honlapon ez a helyszín volt feltüntetve vizsgahelyszínként (még 2019-ben) és úgy voltam vele, hogy szeretném megismerni a helyet és a lovakat, ha már itt lesz a felvételi és az oktatás. Nos, ez nem jött össze, mert decemberben ugye változott a lovardában a helyzet, azóta meg nem jártam ott, de legalább helyismeretet szereztem.

Februárban, amint kiírták és megnyitották a jelentkezést, rögtön mentem a házidokihoz igazolást kérni, hogy alkalmas vagyok a képzésre, majd beküldtem minden szükséges dokumentumot, holott bőven ráértem volna, hiszen a jelentkezési határidő május utolsó napja volt.

Két hónapja kezdtem el újra készülni a felvételire, ezúttal a városon belül, Szandránál, na meg itthon, Reménnyel. A felvételi az A1-es díjlovagló program lelovaglásából áll, amiben szerepel mindhárom jármód lovaglása és egy-két kritikus pont is – de teljesíthető.

Persze ahogy tőlem elvárható, 1-2 hete volt megingás is, hogy végül melyik szakra járjak: a lovaskultúrára, vagy a hippológusra, ugyanis azt a fülest kaptam, hogy valószínűleg az utóbbi is fog indulni szeptemberben. Így hát elkezdtem utánajárni neten a mintatanterveknek, hogy melyik oktatás mit ad: milyen órák vannak, milyen gyakorlat van és hogy a végén mit kapok a kezembe. Arra a következtetésre jutottam, hogy a lovaskultúra oktató inkább a lovaglás, a sport, az edzősködés felől közelít a lovazás felé, míg a hippológus jobban ráfekszik a lovakra és a tenyésztésükre. A hippológuson azonban nincs felvételi, bár két hónap készülés után, ez már igazán mindegy. Gyakorlati szempontból azt az infot szedtem össze, hogy a hippológus képzésen részt vevők többfelé mennek az országban, ezáltal a lovaskultúrások olyan – szerintem – a lovas élet szempontjából fontos helyet hagynak ki, mint Domonyvölgy (Lázárék), Mezőhegyes és Szilvásvárad. A képzés végén mindkét szak után a diplomán felül a Lovasszövetség elismer edzőként, illetve a lovaskultúrásként oktathatom a lovaskultúra tárgyat iskolákban, illetve lehetek lovarda vezető is akár és egyéb kevésbé fontos dolog.

Mivel nem tudtam dönteni, ezért pár nappal ezelőtt felhívtam Pali bácsit, ugyanis ő mindkét szakon oktat, hogy ajánlja-e, ha igen, melyiket, mit gondol a képzésekről, stb. Azt mondta, hogy támogatja és, hogy menjek és hogy nagyon sokat fogok tanulni, illetve felhívta a figyelmemet egy nagyon fontos részletre, ami valahogy nem derült ki az utánajárás során: a hippológus képzésen nincs lovaglás, mint gyakorlati oktatás. Ez kb. mindent eldöntött, hiszen sok minden mellett ezért is szeretnék lovas képzésre járni. Végül az lett a végszó, félig viccesen, hogyha felvesznek, akkor lovaskultúra, ha nem akkor hippológus.

Személyes véleményem szerint azonban a két képzés némileg kiegészítik egymást. Nyilván vannak átfedések, de van, amit az egyik képzésen oktatnak, másikon nem és fordítva. Szerintem az volna az igazi, ha mondjuk összegyúrnák a két képzést, nyilván akkor nem négy féléves lenne, de sajnos erről nem én döntök.

Mindenesetre ma megvolt az utolsó edzés, holnap felvételi, nagyon izgulok.