FőoldalRólunkFacebookInstagramBloglovin
EquestrianBlog
Verseny, ugratás, új ló és még sok más
2011. 06. 04. • LovardaVerseny
Olvasási idő: 5 perc

Huhh, már több, mint egy hete nem blogoltam, de ennek is megvan a maga oka: egyszerűen nincs időm, még a saját állataimra sem. (zárójelben: az osztkir. nagyon klassz volt, nyáron kötelező visszamenni a Balcsira)

Péntek, szombat, vasárnap (május 27-29)

Nem lovagoltam a hétvégén az osztálykirándulás miatt.

Hétfő

Dallamon lovagoltam, készültünk a versenyre. Az óra elején bemelegítés, majd szétszéledtünk és előbb lépés-ügetésben megcsináltuk a feladatot, majd akik vágtázhattak, azok úgy is megcsinálták. Óra után megkérdeztem Robit, hogy ugrathatok-e alkalomadtán. Mondta, hogy még a héten, így szerda 6 órát beszéltünk meg (az ugratósok órája).

Kedden nem voltam.

Szerda

6-ra mentem, a Táltosra ültettek. Elején bemelegítettünk, majd csinálhattuk a pályát. Megkérdeztem Robit, hogy vágtázhatok-e. Mondta, hogy igen. Beugrattam, erre meg leordítja a fejem, hogy ne vágtázzá’ má’!. Ilyet. Ráadás Táltos kezes ló, csak vágtából visszafogni nehéz. Aztán a Zolit (Chantall), engem, meg a Györgyit (Sári) odahívott magaköré, nekem megmutatta, mit kell tennem és megbeszéltük, mit kell csinálni. Robi kirakott egy x-et, azt ugrottuk 3×. Elsőnek zöttyentem, másodjára nagyobbat, a harmadik pedig hellyel-közzel jó volt. Mondta Robi: itt abba is hagyjuk, léphetek. A többiek addig oxert ugrattak.

Csütörtök

Suli közben szólt Szilvi, hogy menjek be fél 3-ra, mert a drága szürke lovacskák (Teddy és Rozi) sikeresen belehemperegtek a trágyába. Bár háromnegyedre értem csak be, azért nem volt olyan vészes, mint Szilvi hitte, mert csak a sár száradt rájuk. Először Teddyt ápoltam le, közben megjött Szilvi, felnyergelte, én nyergelés közben Rozit csutakoltam, majd felnyergeltem és kimentünk. Rozin ültem, mert Teddy Csengét futózta (kezdő, éppen most szabadon levő, valószínű velem együtt járó leányzó). Lépés-ügetésben (inkább az utóbbiban) díjlovagló feladatokat csináltam: először középből ügetés, jobb kéz, teljes kör, átlóváltás, teljes kör, majd be középre; másodszor álljból, középről balkézre ügetés, féllovarda, vissza középre, megint állj, majd ugyanezt jobbkézre: és ezt ötször. Aztán balkézre beugrattam vágtába, rossz lábra, így jobbkézre váltás, kétszer beugrattam. Mondta Szilvi, hogy álljak fel a nyeregbe. Oké, ez a része ment is, csak akkor meg nem tudtam odarakni a lábamat és visszaváltott ügetésre. Ezzel elszórakoztam még kétszer, majd cseréltünk Csengével, így Teddyre ültem. Ő ezentúl szabadon ment mellettem – először. Úgymond én vezettem őt és adtam neki tanácsot (szárfogás, lóirányítás, szárhossz), így lovagoltunk kb. 5-6 kör erejéig. Egyszer csak mondja Szilvi, hogy Csenge menjen arrébb és teljesen egyedül vezetve a lovat lépjen, én addig ugrok. De már borult az ég. Kirakott egy x-et, azt megugrottam háromszor ügetésből, aztán tovább vágtázva majdnem megugrottam, csak Teddy megállt, így simán átlépte. Aztán megint ügetésből, a vágtát már megtartottam, csak hamarabb ugrott el a drágaság, amire én nem számítottam, így ugrás után egyszerűen lecsúsztam a ló oldalára. Teddykém meg segített nekem, visszament lépésbe, én pedig szabályosan leszálltam. Szóval nem estem. Visszaszálltam és még egyszer ügetésből megugrottam és szakadó esőben rohantunk be. Lenyergeltünk, közben Szilvi mondta, hogy aznap este érkezik az új ló. Annyit kell tudni róla, hogy 9 éves, rajta fogok lovagolni (ugratni), nyereg alatt és fogatban is egyaránt megy. Mit ne mondjak: alig várom.

Ezután fél ötre kimentem a Robihoz, Chantallra ültem és nagyon reméltem, hogy nem lesz hülye. Nem is volt, csak néhányszor keményebben kellett vele eljárnom. Bemelegítés után szintén a feladatokat gyakoroltuk, először lépés-ügetésben, majd lépés-ügetés-vágtában. Utánam Péter jött, Dóri apja, nos ő alatta már hülye volt.

Péntek

A kettő óra helyett fél négykor értem oda, ugyanis annyira álmos és fáradt voltam, hogy egyszerűen elaludtam. Mindegy is, odaértem, valakik már lovagoltak, a többiek pedig a többi lovat nyergelték. Fatimére ültettek, egyszer ültem eddig rajta, nem igazán győzött meg. Folyton ki akart húzni, makacs volt, ráadásul nem voltam annyira határozott (hála a Betyáros lovaglásoknak, most már elbírok az ilyenekkel és “adok nekik”, ha hülyék). Bemelegítés, majd gyakorlás. Óra után többen is felültek, pár lovat visszavittünk, lenyergeltünk. Kicseréltük a nyeregalátéteket sajátra (kék színű, és rá van hímezve, a lovarda neve). Lepakoltuk a pályát, semmi nem volt rajta. Majd a Zoli (akit múlthéten Chantall ledobott) és egy férfi lovagoltak, és mivel Fatime (még) fel volt nyergelve, ezért rá is kellett valakinek ülnie. Az hát én voltam, ki más (többiek lapultak), beszaladtam a kobakomért és egy újabb lovaglás rajta. Csupán lovagoltunk (lépés-ügetés-vágta). Majd bevittük a lovakat, utánunk még két gyakorlottabb lovas lovagolt a “féltett” (akikre nem akárki ülhet) lovakon. Leszerelés után vettem lovardai pólót, hogy ha már ide járok, akkor legyen, meg a versenyre ne kelljen kölcsönkérni. Majd hazamentünk.

Szombat

Reggel fél nyolcra beszéltünk megjelenést, így már akkor kint voltam. Az almozásra pont odaértem. Néhány emberke a sátrat vitték a parkolóba, páran pedig a pálya helyességét ellenőrizték, mi pedig felírtuk a versennyel kapcsolatos terveinket. Én a korosztályomat (12-16 évig) választottam, amit Karibbal, Hannával vagy Pónival kívántam megtenni. A csapatra pedig nem jelentkeztem, mert nem volt kivel. Kilenc körül megtettük a valódi nevezést is: korosztályban Hannával indultam, a váltóra pedig felírtak kérdőjelnek. Ezután felnyergeltük a lovakat a minire (Fatime, Póni, Sári és aszzem Táltost is és Hannát is), gyorsan  lezajlott, majd a 7-12-es jött, ott csak Póni ment. Karibot is felszereltük. Jött a korosztályom. 2.-nak indultam, jupíí Pályanézés, a pálya így állt: bója, bója, kulcs, folyosó, ferdekapu, szlalom, kereszt, labirintus. Gyorsan felültem Hannára, nem volt normális. Elindult a verseny, a kulcsig oké, folyosón is úgy ahogy, de a kapun áthaladva már nem bírtam vele, hiába húztam. És leestem, vagyis lecsúsztam. Rögtön megállt, így saját kezűleg kivezettem. Aztán lezajlott a 17 év felettiek versenye. Ebédszünet, ahol megbeszéltük a csapatokat: Petrával (Póni) és Katával (Hanna) indultam Karib nyergében. Vééégre Kariib. Persze ebédszünetre lenyergeltünk, had pihenjenek a lovak is, nyitott kategóriára pedig Táltost, Karibot, Sárit és Fatimét nyergeltük fel. Lezajlott a nyitott kategória, megkaptuk a váltó sorrendet, 5.-nek  indultunk, Karib pedig a kategóriában először. Pályanézés: bója, folyosó, kulcs, kereszt, ferdekapu, fél-labirintus. Pályanézés után rögtön fel is ültem Karibra és háromnegyed év után gyakoroltam vele egy picit. Mi jöttünk, én indultam először, utánam Petra, majd Kata. Csupán Kata vert hármat, így nem lettünk helyezettek. Ezután hazajöttünk.